Bubamara Defendyl-Imuno&glukan

Sara Kramberger, mag. kem.

Recepti s gljivama

Bukovača je jedna od ljekovitih vrsta gljiva. Poznajemo više vrsta gljiva iz roda Pleurotus, pa tako osim obične bukovače postoji i hrastova bukovača, plava bukovača i druge. Gljiva bukovača ili Pleurotus ostreatus česta je i u našim krajevima.

Nalazi se na deblima i panjevima listopadnog drveća, posebice na bukvi, divljem kestenu, brijestu i orahu. Bukovaču možemo kupiti u jesen na tržnici, a tijekom cijele godine u bolje opskrbljenim prodavaonicama. Bukovača je zdrava namirnica bogata vitaminima, mineralima i vlaknima. Prikupili smo nekoliko izvrsnih recepata s bukovačama koje možete zamijeniti vrganjima ili šampinjonima.

Tjestenina s bukovačama

SASTOJCI:

  • 1 paket gljiva bukovača od 500 g (pakirane su u plastičnoj kutiji),
  • 500 g tjestenine (svrdla),
  • 1 kiselo vrhnje,
  • 1 luk,
  • 3 češnja češnjaka,
  • maslinovo ulje,
  • malo brašna,
  • bosiljak,
  • svježi peršin,
  • suha mješavina začina,
  • parmezan po želji.

PRIPREMA:

U posoljenoj kipućoj vodi kojoj smo dodali žlicu ulja skuhamo tjesteninu na način al dente (to znači da je tjestenina skuhana na ugriz, ali ne i raskuhana, dakle baš kao što treba biti; slijedite upute na vrećici).

Dok se tjestenina kuha, uzmemo tavu, ulijemo malo maslinovog ulja (žlicu ili dvije), dodamo nasjeckani luk i češnjak te miješamo dok ne požute. U to ubacimo prethodno oprane i nasjeckane bukovače; kod ove se gljive mogu upotrijebiti svi dijelovi. Pržimo oko pet minuta, a zatim dodamo žlicu brašna i malo vode te ponovno promiješamo da se kuha. Dodamo bosiljak i začinimo po potrebi. Zatim u umak umiješamo kiselo vrhnje i ostavimo da se kuha još 5 do 10 minuta. Na kraju umak pospemo nasjeckanim peršinom.

Tjesteninu prelijte umakom i po želji pospite parmezanom.

Vrijeme za pripremu: 30 minuta

Količina: za 4 osobe

Juha od bukovača.

Juha od bukovača

SASTOJCI:

  • 500 g bukovača,
  • pola crvenog luka,
  • 2 žlice maslinovog ulja,
  • 1 žlica suhe mješavine začina,
  • bijeli papar,
  • 100 ml slatkog vrhnja,
  • 1 žlica limunovog soka,
  • kuglice za juhu ili popržene kockice kruha po želji.

PRIPREMA:

Na zagrijanom ulju popržimo narezani luk, dodamo kriške bukovača, kratko popržimo, ulijemo litru vode i kuhamo dok gljive ne omekšaju. Začinimo mješavinom začina i bijelim paprom, po potrebi dodamo još malo vode i kuhamo još oko pet minuta. Kuhanoj juhi dodamo limunov sok i vrhnje te posolimo po ukusu. Juhi možemo dodati i kuglice za juhu ili popržene kockice kruha.r se gobe ne omehčajo. Začinimo z začinko in belim poprom, po potrebi dolijemo še malo vode in vse skupaj kuhamo še približno 5 minut. Kuhani juhi dodamo limonin sok in smetano ter posolimo po okusu. Juhi lahko dodamo še jušne kroglice ali kockice kruha.

Pljeskavice s bukovačama.

Polpete s bukovačama

SASTOJCI:

  • 250 g bukovača,
  • 3 žlice maslinovog ulja,
  • 1 manji luk,
  • 1 češanj češnjaka,
  • 2 žlice nasjeckanog vlasca,
  • 5 žlica krušnih mrvica ili integralnog brašna,
  • 2 jaja,
  • sol po potrebi,
  • 50 g svježe naribanog parmezana,
  • sezam po želji.

PRIPREMA:

Gljive očistimo i narežemo na listiće. Ogulimo luk i češnjak te ih nasjeckamo na komadiće. Luk popržimo na zagrijanom ulju. Kad uvene, dodamo narezane gljive i češnjak. Pržimo dok ne ispari voda iz gljiva. Dodamo vlasac, mrvice, jaja i parmezan. Ostavimo da odstoji 10 minuta kako bi brašno upilo tekućinu. Ako koristimo mrvice, nema potrebe čekati. Masu oblikujemo prstima u polpete te po želji uvaljamo u sjemenke sezama. Stavljamo ih na zagrijano ulje i pečemo sa svake strane tri minute, odnosno dok ne dobiju zlatnosmeđu boju.

Poslužimo na posteljici od rikole ili matovilca.

Vrijeme za pripremu: 15-20 minuta

Količina: za 4 osobe

Pročitaj više

Pročitajte više sadržaja koji će vam pomoći.

Prijavite se za Medisove e-novosti

Ne brinite se, ni mi ne volimo zatrpavanje poštom, stoga šaljemo samo mjesečne poruke!