Recepti s gljivama
Bukovača je jedna od ljekovitih vrsta gljiva. Poznajemo više vrsta gljiva iz roda Pleurotus, pa tako osim obične bukovače postoji i hrastova bukovača, plava bukovača i druge. Gljiva bukovača ili Pleurotus ostreatus česta je i u našim krajevima.
Nalazi se na deblima i panjevima listopadnog drveća, posebice na bukvi, divljem kestenu, brijestu i orahu. Bukovaču možemo kupiti u jesen na tržnici, a tijekom cijele godine u bolje opskrbljenim prodavaonicama. Bukovača je zdrava namirnica bogata vitaminima, mineralima i vlaknima. Prikupili smo nekoliko izvrsnih recepata s bukovačama koje možete zamijeniti vrganjima ili šampinjonima.
Tjestenina s bukovačama
SASTOJCI:
- 1 paket gljiva bukovača od 500 g (pakirane su u plastičnoj kutiji),
- 500 g tjestenine (svrdla),
- 1 kiselo vrhnje,
- 1 luk,
- 3 češnja češnjaka,
- maslinovo ulje,
- malo brašna,
- bosiljak,
- svježi peršin,
- suha mješavina začina,
- parmezan po želji.
PRIPREMA:
U posoljenoj kipućoj vodi kojoj smo dodali žlicu ulja skuhamo tjesteninu na način al dente (to znači da je tjestenina skuhana na ugriz, ali ne i raskuhana, dakle baš kao što treba biti; slijedite upute na vrećici).
Dok se tjestenina kuha, uzmemo tavu, ulijemo malo maslinovog ulja (žlicu ili dvije), dodamo nasjeckani luk i češnjak te miješamo dok ne požute. U to ubacimo prethodno oprane i nasjeckane bukovače; kod ove se gljive mogu upotrijebiti svi dijelovi. Pržimo oko pet minuta, a zatim dodamo žlicu brašna i malo vode te ponovno promiješamo da se kuha. Dodamo bosiljak i začinimo po potrebi. Zatim u umak umiješamo kiselo vrhnje i ostavimo da se kuha još 5 do 10 minuta. Na kraju umak pospemo nasjeckanim peršinom.
Tjesteninu prelijte umakom i po želji pospite parmezanom.
Vrijeme za pripremu: 30 minuta
Količina: za 4 osobe
Juha od bukovača
SASTOJCI:
- 500 g bukovača,
- pola crvenog luka,
- 2 žlice maslinovog ulja,
- 1 žlica suhe mješavine začina,
- bijeli papar,
- 100 ml slatkog vrhnja,
- 1 žlica limunovog soka,
- kuglice za juhu ili popržene kockice kruha po želji.
PRIPREMA:
Na zagrijanom ulju popržimo narezani luk, dodamo kriške bukovača, kratko popržimo, ulijemo litru vode i kuhamo dok gljive ne omekšaju. Začinimo mješavinom začina i bijelim paprom, po potrebi dodamo još malo vode i kuhamo još oko pet minuta. Kuhanoj juhi dodamo limunov sok i vrhnje te posolimo po ukusu. Juhi možemo dodati i kuglice za juhu ili popržene kockice kruha.r se gobe ne omehčajo. Začinimo z začinko in belim poprom, po potrebi dolijemo še malo vode in vse skupaj kuhamo še približno 5 minut. Kuhani juhi dodamo limonin sok in smetano ter posolimo po okusu. Juhi lahko dodamo še jušne kroglice ali kockice kruha.
Polpete s bukovačama
SASTOJCI:
- 250 g bukovača,
- 3 žlice maslinovog ulja,
- 1 manji luk,
- 1 češanj češnjaka,
- 2 žlice nasjeckanog vlasca,
- 5 žlica krušnih mrvica ili integralnog brašna,
- 2 jaja,
- sol po potrebi,
- 50 g svježe naribanog parmezana,
- sezam po želji.
PRIPREMA:
Gljive očistimo i narežemo na listiće. Ogulimo luk i češnjak te ih nasjeckamo na komadiće. Luk popržimo na zagrijanom ulju. Kad uvene, dodamo narezane gljive i češnjak. Pržimo dok ne ispari voda iz gljiva. Dodamo vlasac, mrvice, jaja i parmezan. Ostavimo da odstoji 10 minuta kako bi brašno upilo tekućinu. Ako koristimo mrvice, nema potrebe čekati. Masu oblikujemo prstima u polpete te po želji uvaljamo u sjemenke sezama. Stavljamo ih na zagrijano ulje i pečemo sa svake strane tri minute, odnosno dok ne dobiju zlatnosmeđu boju.
Poslužimo na posteljici od rikole ili matovilca.
Vrijeme za pripremu: 15-20 minuta
Količina: za 4 osobe
Prijavite se za Medisove e-novosti
Ne brinite se, ni mi ne volimo zatrpavanje poštom, stoga šaljemo samo mjesečne poruke!